środa, 12 marca 2014

Zupa z cukinii z kaszą jaglaną / KONESER ZDROWIA






Zauważam słabnącą popularność zup. W domach większości osób, które znam, królują konkretosy: drugie danie, najlepiej mięsno – miechowe z mięsem. No tak, tak, wiemy, że niezdrowo, że warzywa pięć razy dziennie, że tłuszcz, cholesterol, ale dopóki nie boli, dopóki lekarz wynikami nie straszy, zupy są be.
Nie dla mnie.
 Jestem wielką fanką tych dań zarówno w kwestii przygotowywania jak i smakowania, oczywiście. Nie lubię przygotowywać tych samych potraw, jestem typem kucharza poszukującego.

Kilka słów o składniku – kaszy jaglanej.
Otrzymuje się ją z prosa. Jest bardzo lekkostrawna, nie zawiera glutenu (Bubal od maleńkości na jaglance jechał). Ma pozytywny wpływ na stawy, skórę, paznokcie i włosy, przejawia także działanie antywirusowe! Nieźle, nie? Kasza dziś użyta do zupki pochodzi ze sklepu Koneser Zdrowia, gdzie nie tylko możecie zrobić zdrowe, ekologiczne zakupy, ale również zapoznać się z Tradycyjną Medycyną Chińską i podstawami dietetyki tejże, bardzo skutecznej nauki.
Kasza ta bywa gorzka, więc przed gotowaniem dobrze przelać ją wrzątkiem.



Składniki

700ml bulionu warzywnego

  • 2cukinie

  • 5 ząbków czosnku

  • Cebula

  • Mały jogurt naturalny

  • 15 dag kaszy jaglanej

  • 1 łyżka oleju rzepakowego (najlepiej nierafinowanego)

  • Sól, pieprz, oregano, tymianek, kurkuma

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek obrać. Zrumienić cebulę na oleju, dodać zmiażdżony czosnek i smażyć 1 minutę. Cukinie umyć, pokroić w kostkę, podsmażać 5-6minut wraz z cebulą i czosnkiem. Kaszę gotować w bulionie 10min, po tym czasie dodać podsmażone warzywa, przyprawy i gotować jeszcze 15 minut. Jogurt zahartować łyżką zupy, dodać do garnka, finito!



Zupka jest pyszna również w zmiksowanej wersji!  Jeżeli ktoś będzie w domu narzekał, że danie nie jest wystarczająco syte (też coś) polecam dodać bezpośrednio na talerz odrobinę oleju rydzowego (o nim będzie następnym razem), pamiętajcie tylko, by zupa nie była wtedy bardzo gorąca, ponieważ niszczy to drogocenne właściwości oleju. Bardzo często dolewam oleje Karmelkowi do zup, w pogoni za zdrowymi kwasami omega.
Ekologiczną kaszę jaglaną możecie nabyć TUTAJ, zaś olej rydzowy TUTAJ







18 komentarzy:

  1. Nie wiem czy na taką z cukinią bym się skusiła, ale ogólnie zupki lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sie na cukinię nawróciłam stosunkowo niedawno, kilka lat temu

      Usuń
  2. Ja robiłam w tamtym tygodniu z tej kaszy zupę pomidorową :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę! Jeszcze nie wpadłam na to, by do pomidorowej ja dodać...

      Usuń
  3. Oj ale bym zjadła taką zupkę w weekend się skuszę i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od pewnego czasu zajadam się kaszą jaglaną, którą uwielbiam. Dziś miałam krupnik właśnie z tą kaszą zamiast jęczmiennej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie dużo czasu zajęło, zanim sie z tą kaszą polubiłam. Uzywam jej jednak prawie trzy lata i lubimy sie mocno!

      Usuń
  5. Przyznam się, że ciekawa jestem czy bym dała radę zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie wiem jak zebry z kaszą stoją... ;)

      Usuń
  6. To prawda ludzie coraz mniej gotują zup, a to taki ważny posiłek zwłaszcza w okresie zimowym. A jeszcze takie zestawienie, bajka :-)
    Dziękujemy za inspirację, świetne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje jeszcze lepiej niż się wydaje! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...