piątek, 17 stycznia 2014

Drożdzówki cynamonowe






Drożdżowe ciasta nie zawsze mi wychodzą, to już wyższa szkoła jazdy. Na wszelkiego typu ciasteczkach drożdżowych nie zawiodłam się nigdy. Te bułeczki to taka troszkę nostalgia za Bożym Narodzeniem, łagodne przejście do codzienności. Wychodzą pyszne za każdym razem, mięciutkie w środku, waniliowo-cynamonowe. Nie da się przejść obok nich obojętnie, znikają w okamgnieniu!





  • Cukier waniliowy
  • 500g mąki
  • 40g świeżych drożdży
  • 10 łyżek cukru
  • 150g masła
  • Pół szklanki ciepłego mleka (ok. 40st)
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • Szczypta soli
  • 1 opakowanie cynamonu


Drożdże rozdrobnić z mlekiem i łyżeczką cukru, odstawić w ciepłe miejsce na 15  minut, by zaczęły garować. Mąkę przesiać do miski, wlać zaczyn, 100g roztopionego masła, sól, 5 łyżek cukru, jajka i żółtko. Wymieszać drewnianą łyżką, wyrobić jednolite, nie klejące się do rąk ciasto. Ciasto przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Piekarnik rozgrzać do  temperatury 180st, góra-dół. Ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Pędzlem rozsmarować na nim pozostałe masło, posypać równomiernie cukrem i cynamonem. Zwinąć w roladę z krótszego brzegu*, kroić w krążki o szerokości około 2cm, piec 20minut na złoty kolor.

*ja tnę nożem do pizzy na paski i te paski zawijam.

Smacznego :)










16 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie wyglądają, takich nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. I takie były! Planowałam je zabrać do znajomych na weekend, niestety nie miałam co zabrać :)

      Usuń
  3. Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam!!!!
    To jest takie pyszne.... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam! Zwłaszcza, ze to takie proste!

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. I takie właśnie wychodzą! Za każdym razem!

      Usuń
  5. Ale mi narobiłaś smaka - uduszę!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mnie myślisz nie robią? Gdzie się nie ruszę to się na takie pychotki natykam. A macie za karę! ;)

      Usuń
  6. u mnie te bułeczki nazywają się korzennymi slimakami :) ale raz wyprobowałam je z orzechami - również dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie z orzechami znam z cukierni! Są pyszne!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...